Thrustmaster TMX PRO Force Feedback Racestuur voor Xbox & PC

De Thrustmaster TMX PRO racestuur met hybride force feedback is geschikt voor de Xbox en PC. TMX staat dan ook ongetwijfeld voor ‘Thrustmaster Xbox.’ Het racestuur komt met een T3PA pedalenset. De pedalenset is het enige verschil met de Thrustmaster TMX Standaard uitvoering. Het stuur heeft een instelbare draaihoek van 270° tot 900° en beschikt over metalen, sequentiële schakelflippers.

De TMX PRO is de Xbox tegenhanger van de T150 RS PRO die voor de Playstation en PC geschikt is. De PC gamers hebben dus de keuze omdat beide racesturen compatibel zijn met de PC.

Heb je de ruimte iets meer te spenderen? Dan adviseren we de TX Racing Wheel – Leather Edition. Dit is de Xbox tegenhanger van de T300 RS die voor de Playstation en PC geschikt is. De TX Racing Wheel biedt je veel meer mogelijkheden als je gaat starten met het opbouwen van een race simulator. Naast de betere performance van de TX Racing Wheel heeft het racestuur namelijk een Quick Release Systeem en is te vervangen door andere racesturen waardoor hij volledig compatibel is met het Thrustmaster Ecosysteem.

Kan je niet wachten met het aanschaffen van een stuur en wil je eigenlijk wel in een later stadium je Sim uitbreiden? Niet getreurd. Racesturen verliezen niet heel veel waarde, je schrijft ze niet snel helemaal af. Je kan dus ook, als je er klaar voor bent, je racestuur online in de verkoop doen en na het verkopen een ander, beter, racestuur aanschaffen die meer mogelijkheden te bieden heeft.

Thrustmaster TMX PRO Racestuur met T3PA pedalenset

1 Voordelen

& Nadelen

Thrustmaster TMX PRO Kopen?

Klik op onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen

2 TMX PRO Performance & Design

De TMX PRO is speciaal ontworpen voor de Xbox, maar ook compatibel met Windows. Je hebt dezelfde knoppen als op je Xbox controller je de knoppen mappen.

De flippers zijn weliswaar van metaal, maar het “clicky” effect klinkt is wat ons betreft een beetje cheap. Vergeleken met plastic flippers van de goedkoopste modellen is het een upgrade. Maar als je het effect vergelijkt met de TX Racing Wheel dan is het merkbaar dat de TMX PRO een budget uitvoering is.

2.1 Het stuurtje

Het stuur van de TMX PRO is 28 cm in diameter en voelt een beetje dun aan. Tenzij je hele kleine handjes hebt is het een stuk chiller als je racehandschoenen aantrekt. Zo is je race ervaring weer up to speed.

Het stuur is ook van plastic gemaakt met rubberen grip. We merkten dat we snel zweethanden kregen wat niet ideaal is. Met handschoenen heb je daar ook geen last van. Het voordeel dat het grotendeels van plastic is heeft wel een voordeel. Het stuur is lichter waardoor je de force feedback die uit een relatief kleine motor komt, toch net zo sterk in je handen voelt klappen als een zwaarder racestuur met een krachtigere motor

Jammer dat de rubberen grip niet volledig om het stuur zit gevouwen. Als je een shifter gebruikt zul je merken dat je af en toe het stuur aan de bovenkant vast pakt. En die bovenkant is dus van plastic en dat is gewoon niet ideaal.

2.2 De Hybride Force Feedback

Voor de Xbox is de TMX PRO een van de goedkoopste racesturen die over force feedback beschikken. De TMX is natuurlijk wat goedkoper dan de TMX PRO maar daarover later meer. Met Force Feedback voel je precies wanneer je onderstuur of overstuur hebt en wanneer je plankgas over een paar curbs vliegt.

De Force Feedback is een Hybride systeem van riemen, riem poelies en tandwielen. Thrustmaster kiest voor dit systeem om de kleinere motor vergeleken met de TX Racing Wheel te compenseren. Zo ervaar je alsnog een krachtige force feedback terwijl de motor in de base een stukje kleiner is.

Het Feedback systeem beschikt over een 12-bits nauwkeurigheid tegenover de 16-bits H.E.A.R.T systeem van de TX Racing Wheel. Dit zorgt dat over de lange termijn de TX PRO iets meer vatbaar is voor slijtage en dus minder stuur positioneringen in de force feedback heeft. Maar laat je niet foppen door dit soort technische jargon. Je race ervaring zal er niet veel minder door zijn. De force feedback werkt uitstekent en zorgt voor een perfecte prijs/kwaliteit verhouding. De TX Racing Wheel is gewoon een tandje beter.

Zoek je een racestuur zonder force feedback? Dan is de Hori Apex een uitstekend alternatief.

Ezie Tip! Probeer wat verschillende feedback settings in te stellent. Je zult merken dat de standaard settings in vele gevallen, zeker in het begin, prima zullen zijn. Maar je krijgt al snel de feeling van het racen met een racestuur met force feedback onder de knie. Als je daarna gaat spelen met de force feedback settings kan het zomaar zijn dat je een setting vindt die voor jou beter aanvoelt. En zo kan het zomaar zijn dat je wat rondetijd in de settings van de feedback weet te vinden.

Thrustmaster TMX PRO Kopen?

Klik op onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen

3 TMX vs TMX PRO vs Logitech G290

De TMX PRO is speciaal ontworpen voor de Xbox, maar ook compatibel met Windows. Je hebt dezelfde knoppen als op je Xbox controller je de knoppen mappen.

De flippers zijn weliswaar van metaal, maar het “clicky” effect klinkt is wat ons betreft een beetje cheap. Vergeleken met plastic flippers van de goedkoopste modellen is het een upgrade. Maar als je het effect vergelijkt met de TX Racing Wheel dan is het merkbaar dat de TMX PRO een budget uitvoering is.

3.1 Thrustmaster TMX vs Thrustmaster TMX PRO

  1. De knaken: De TM TMX is rond de €50 goedkoper dan de Pro uitvoering
  2. De Pedalen: De pedalenset van de TMX is de standaard uitvoering met twee plastic pedalen. Bij de TMX PRO krijg je de T3PA pedalenset standaard bijgeleverd. De pedalen op de T3PA zijn tevens van metaal, wat de race ervaring wel degelijk een fikse boost geeft. Want de plastic pedalen van de TMX zijn echt ruk vergeleken met de T3PA.

3.2 TMX PRO vs Logitech G290

Beide racesturen zijn ongeveer even duur, het zal er niet veel om schelen. Wellicht dat op het moment van aanschaffen er net bij een van de twee racesturen een prijsdaling is geweest. Maar dit komt niet heel vaak voor bij racesturen, tenzij er een nieuwe uitvoering is uitgebracht.

Qua prijs zit er amper verschil tussen de twee racesturen. Maar waar zit dan wel het verschil?

  1. Het merk: Van belang vanwege het ecosysteem en je plannen voor het uitbouwen van je race simulator. Wij zijn voorstander van Thrustmaster met als voornaamste reden het ecosysteem van Thrustmaster dat veel meer mogelijkheden biedt.
  1. Type Force Feedback: De Logitech G290 heeft een force feedback aangedreven door tandwielen en niet door riemen en riem poelies zoals dat bij de TMX PRO wel het geval is. Je zult bij de feedback van de G290 een veel schokkerigere ervaring hebben dan bij de TMX PRO
  1. Pedalenset: T3PA VS Logitech pedalen. We hebben zelf een lichte voorkeur voor de T3PA pedalenset tegenover de G290 pedalen. Er niet zo bijzonder veel verschil in; beide hebben metalen platen op de pedalen zitten en beschikken over een progressief rempedaal. Ook hebben beide pedalensets een koppelpedaal die je vooral nodig hebt als je een losse shifter aanschaft. De voorkeur voor de T3PA pedalen zit hem voor een groot deel in de Cocinal Rubber Brake Mod. Deze is ultra progressief. Je hebt dus de keuze de T3PA pedalen nog wat extra te tweaken.

Thrustmaster TMX PRO Kopen?

Klik op onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen