Thrustmaster T300 RS Review | 1080 graden Racestuur met Force Feedback en Quick Release

De Thrustmaster T300 RS racestuur met Force Feedback is een ideaal racestuur voor de startende en gevorderde gamer. De T300 RS is de grote broer van de Thrustmaster T150 RS PRO.

Het stuur heeft een draaihoek in te stellen tussen de 270° en maximaal 1080°. De servomotor gecombineerd met twee riemen zorgt voor een krachtige force feedback en het H.E.A.R.T. systeem zorgt voor uiterst precieze plaatsing van het stuur.

De goedkoopste uitvoering van de T300 RS komt met een standaard metalen en progressieve pedalenset. De T300 RS GT wordt geleverd met de T3PA pedalenset. Kies je hiervoor dan heb je er een metalen koppelpedaal bij.

De Thrustmaster T300 RS en de Thrustmaster T300 RS GT racesturen zijn geschikt voor de Playstation 3, Playstation 4 en voor de PC. Daarnaast schaf je met de T300 RS een basis aan voor je Thrustmaster Race Simulator Ecosysteem.

1 Voordelen

 • Veel “Bang for your Buck”

 • H.E.A.R.T: HallEffect AccuRate Technology (contactloze magnetische sensor)

 • Servomotor Force Feedback met 2 riemen voor soepele en krachtige feedback

 • Het Thrustmaster Ecosysteem en Uitbreidingen

 • Je kan de draaihoek van het racestuur zelf instellen

 • Officiële Playstation 3 & 4 licentie

 • Het stuur is afneembaar en je kan verschillende add-ons aanschaffen die je op de base kan zetten.

 • Robuust bevestigingssysteem geschikt voor bureau, tafel, playseat en wheel stand

 • De flippers zijn van metaal. Ze zijn er ook voor gemaakt om tot wel 10 miljoen(!) activeringen te overleven. Ze zijn dus ook duurzaam.

en Nadelen

 • De ventilator kan wat aan de luide kant zijn als je het volume van je game laag hebt staan, bijvoorbeeld in de avond of nacht.

 • Rubberen grip i.p.v. echt leren grip

 • Niet compatibel met de Xbox

Thrustmaster T300 Kopen?

Klik op onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen

2 Het stuur

Het stuur van de Thrustmaster T300 RS is 28 cm en heeft een Quick Release Systeem. Je kan het stuur dus makkelijk loskoppelen van de base. Dit zorgt ervoor dat je dus eigenlijk een apart stuur en een aparte base hebt.

Dit is een van de grote voordelen van de T300 RS omdat je daardoor verschillende add-ons kan aanschaffen als je bent uitgekeken op het afneembaar Racing GT stuur.

Thrustmaster T300 Quick Release stuur

2.1 T300 RS Racestuur

Het Racestuur heeft een rubberen grip om het stuur zitten. Je hebt hierdoor veel grip bij het gamen, zelfs als je na een tijdje intensief racen zweethanden begint te krijgen blijf je grip houden door de textuur op het stuur. Deze stevige grip zal je zeker nodig hebben als je de Force Feedback op de krachtigste stand hebt staan.

Ook al is de rubberen afwerking en textuur functioneel, we vinden het toch jammer dat Thrustmaster er niet voor heeft gekozen om het stuur te voorzien van een echt leren grip. Je ziet namelijk bij de Logitech G29 Driving Force dat het stuur wél van leer is. Dit voelt veel realistischer aan op een stuur en het ruikt ook nog eens lekker als je de doos voor het eerst openmaakt!

Verder vinden we het stuur er stoer uitzien door de volledig zwarte look. Het kleine verticale randje aan de bovenkant van het stuur geeft een klein beetje een premium look. Dit blauwe randje zul je ook terug zien in het metaal van de pedalenset.

2.2 De knoppen op het stuur

Zoals wellicht al duidelijk was heeft de Thrustmaster T300 een officiële Playstation 3 & Playstation 4 licentie. Dit zorgt ervoor dat je exact dezelfde knoppen op het stuur en de base hebt zitten als een Dual Shock Controller.

 • De flippers zijn de L1 en R1 knoppen
 • De L2 en R2 knoppen zitten aan de bovenkant van het stuur
 • De Share en Options knoppen zitten aan de onderkant van het stuur
 • De multidirectionele D-pad en de X, O, Vierkant en Driehoek zitten op het midden van het stuur.

Het enige frappante aan de indeling van de knoppen is de L3 en R3 knoppen. Deze zitten niet op het stuur maar op de base, net zoals Thrustmaster heeft gedaan bij de Thrustmaster T150. Op de base zitten overigens niet alleen de L3 en R3 knoppen maar ook de knop waarmee je kan schakelen tussen Playstation 3 en Playstation 4.

2.3 De sequentiële schakelflippers

Bij de TM (Thrustmaster) T300 RS zit geen schakelbak inbegrepen. Je hebt twee flippers op het stuur zitten waarmee je kan schakelen. Wij vinden dit zelf veruit het vetste om mee te racen. Maar je kan altijd een schakelbak aanschaffen van Thrustmaster omdat deze compatibel is met de T300 set. We gaan hier verder op in als we het Thrustmaster Ecosysteem behandelen.

De flippers zijn recht toe recht aan en doen waar ze voor gemaakt zijn. Ze zijn gemaakt van metaal en dus niet van plastic. (gelukkig) De flippers zijn 13 centimeter hoog en ervoor gemaakt om 10.000.000 actieveringen te overleven. Ze zijn lekker “clicky” en liggen goed in de hand. We merken ook geen significante lag tijdens het schakelen.

2.4 De Draaihoek en het instellen daarvan

De T300 heeft een draaihoek van tussen de 270° en 1080°. Je kan de draaihoek per game dat je wilt gaan spelen apart instellen. Je hebt niet altijd de keuze om dit tot 1080° in te stellen. Maar bij de games waarbij dit niet kan zal je dat ook bij lange na niet nodig hebben. Denk hierbij aan Formule 1 games. Je moet, net als andere specifieke instellingen en mogelijke variaties, de instellingen van de maximale rotatie instellen in de game zelf.

3 De T300 base (de voet)

De base is de basis van je race set en hier sluit je dan ook het stuur op aan. Er vele racesturen die binnen het ecosysteem van Thrustmaster passen. Je kan dus ook andere racesturen en add ons aansluiten op de base van de T300. Een groot voordeel, want zo heeft Logitech niet eenzelfde (uitgebreid) ecosysteem. Daarnaast zul je gaan merken als je gaat zoeken naar racesturen van een ander, groter kaliber, dat je vaak de base los van de het stuur moet kopen.

Het feit dat je met dit relatief goedkoop instapmodel van Thrustmaster direct over een modulair ecosysteem beschikt waarmee je altijd van materiaal en van sturen kan wisselen (upgraden) is absoluut een factor die je mee zou moeten laten wegen in je aankoopbeslissing.

T300 Servomotor Base - voorkant en achterkant

3.1 De Force Feedback van de TM T300 RS

De Force Feedback in de TM T300 wordt aangedreven door een krachtige Servomotor en twee riemen in de base van het stuur. In tegenstelling tot de T150 van Thrustmaster is de Force Feedback van de T300 dus geen hybride systeem.

De Feedback is wel veel krachtiger dan die van de T150 omdat er simpelweg een dikkere motor in zit. Je ziet dit als je de kap van de base afschroeft. (Doe dit niet zomaar want dan verlies je je garantie)

Thrustmaster heeft voor H.E.A.R.T gekozen. Dit staat voor: HallEffecct AccuRate Technology. Dit is een contactloze magnetische sensor die zeer nauwkeurig de plaatsing van het stuur bepaalt.

Thrustmaster T300 vs Logitech G29
Een van de sterke punten van de TM T300 is het feit dat de het stuur wordt aangedreven met riemen (belt driven) in plaats van tandwielen. De Logitech G29 heeft dit wel en is dus niet aangedreven door riemen. Dit zorgt ervoor dat de Logitech G29 wat minder soepel is in de feedback die je in het stuur voelt dan dat dat het geval is bij de T300. De G29 voelt dus schokkerig aan en dat kan je soms ook nog eens horen.

Het instellen van de kracht van de Force Feedback doe je in het race spel dat je gaat spelen. Ieder spel heeft aparte instellingen, maar over het algemeen komt het altijd op hetzelfde neer en kan je een percentage aangeven over welke sterkte je van de Force Feedback gebruik wilt maken.

Ventilator
Op de servomotor zit een thermostaat bevestigd die de temperatuur van de motor meet. Als de temperatuur boven een bepaalde temperatuur komt dan start de ventilator om de motor te koelen en te beschermen. Dit gebeurd meestal na een minuut of 15-20. Dat hangt een beetje af van de intensiteit van de Force Feedback die je hebt ingesteld.

Om de motor te beschermen zal de intensiteit van de Force Feedback wat afnemen als de motor te heet wordt. Daarnaast is de ventilator niet super luidruchtig maar je kan hem wel degelijk horen tijdens het gamen. Wij vonden dit persoonlijk niet storend maar we hebben gemerkt dat dit behoorlijk kan verschillen per individu.

3.2 Bevestigingssysteem

Het bevestigingssysteem van de T300 is ten eerste een robuust bevestigingssysteem. Er zit een plastic klem op en je kan het stuur ook “Hard Mounten” op een Playseat of Wheel Stand. Het plastic is van top kwaliteit en super sterk. Je draait makkelijk de klem vast met de schroef zodat het stuur nergens meer heen gaat.

Het is belangrijk dat je goed kijkt naar het bevestigingssysteem van het racestuur dat je gaat aanschaffen zodat je geen onverwachte problemen ondervindt als je je opzet wil gaan installeren eenmaal je de set thuis hebt uitgepakt. Stel jezelf dus voordat je de Thrustmaster T300 aanschaft de vraag hoe en waar je het stuur en de pedalenset gaat bevestigen. Ga je het stuur aan je bureau of tafel bevestigen? Of kies je voor een Playseat of een Wheel Stand?

Thrustmaster T300 Kopen?

Klik op onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen

4 De pedalenset

De pedalenset die bij de T300 RS wordt geleverd is een standaarduitvoering. Je hebt een metalen gaspedaal en metalen rempedaal. Er zit dus geen koppelpedaal op.

De pedalen kan je personaliseren omdat je de tussenruimte naar links en rechts kan aanpassen. Dit doe je door de metalen platen los te schroeven en te verzetten. Je kan ze ook verticaal omdraaien als je dat prettiger vindt. Zo kan je de hoek van het pedaal veranderen.

Het rempedaal is een progressief pedaal. Dit wil zeggen dat naarmate je het pedaal verder indrukt, de weerstand ook groter wordt. Dit zorgt voor een zo realistisch mogelijke ervaring en gebruik tijdens het racen.

T300 standaard pedalen

4.1 T300 RS GT pedalenset

Als je het je kan veroorloven raden we het iedereen aan om voor de GT versie van de T300 RS te kiezen. De bijgeleverde pedalenset beschikt namelijk over een metalen koppelpedaal. Het gaat hier over de T3PA Pedals Add-on. Je kan er altijd voor kiezen om de T3PA Add-on later los aan te schaffen. Maar dan zit je met twee pedalensets en ben je een stuk duurder uit.

Als je voor de T300 RS GT kiest is krijg je overigens niet alleen een ander pedalenset. Het stuur van de T300 RS GT is ook anders. GT staat namelijk voor de Grand Turismo editie. Het enige verschil aan het stuur van de GT editie is het logo in het midden van het stuur. Dit is geen Playstation logo maar een Grand Turismo Logo. Dus het voornaamste verschil is de pedalenset.

5 Thrustmaster T300 Ecosysteem & Uitbreidingen

De base vormt de basis van het ecosysteem dat je aanschaft van de Thrustmaster T300. In tegenstelling tot de goedkopere racestuur modellen van Thrustmaster, kan je bij dit racestuur het stuur loskoppelen van de base. Hierdoor krijg je de mogelijkheid andere sturen aan te schaffen en te koppelen aan de base van het stuur. Zo kan je makkelijk je race setup aanpassen en/of upgraden.

5.1 Racesturen compatibel met de T300 Base

 • T300 RS GT Stuur (Grand Turismo Editie)
 • T500 RS GT Stuur
 • TM Leather 28 GT Wheel Add-on
 • Ferrari F1 Add-on
 • Thrustmaster TM Open Wheel Add-on
 • Ferrari GTE Add-on Ferrari 458 Challenge Edition
 • Ferrari 599XX EVO 30 Alcantara Edition
 • Rally Wheel Add-on Sparco R383 Mod

Zoals je ziet kan je dus ook bijvoorbeeld een Formule 1 type racestuur aansluiten op de base. Zo ervaar je een toch redelijk andere race ervaring en heb je een stuur met een andere feeling en look.

5.2 Met welke pedalensets is de TM T300 compatibel?

5.3 Welke schakelpoook is compatibel met de TM T300?

Thrustmaster TH8A Schakelpook

5.4 Klem voor je Shifter en Handbrake+

Thrustmaster TM Racing Clamp

5.5 Thrustmaster TSS Handbrake+

Thrustmaster TSS Handrem Sparco

5.6 Thrustmaster Bluetooth LED Display

Thrustmaster Bluetooth LED Display

6 De Thrustmaster T300 Kopen

Thrustmaster T300 Kopen?

Klik op onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen