Wat is Force Feedback?

Force Feedback is een technologie ingebouwd in racesturen die ervoor zorgen dat je een realistische race ervaring hebt door schokeffecten te geven. De trillingen worden geproduceerd door gebruik te maken van motor in het racestuur.

Vlieg je in je racespel over zandpaden, curbs, met hoge g-krachten door de bocht en helaas ook af en toe in de banden? Dan zijn dat de momenten dat je stuur dus begint te trillen of een soort van tegenstribbelt. Dit laatste gebeurd door middel van tandwielen en/of riemen die gemonteerd zijn in de base van het racestuur. Net zoals een stuur dat ook in het echt zou doen. Het geeft een soort extra dimensie aan je race beleving.

Een racestuur zonder Force Feedback (of Haptic Feedback) is een stuk saaier dan een racestuur mét Force Feedback. En dat is zeker het geval als je wat meer centen voor een racestuur neerlegt.

Je zult zien dat de goedkoopste racesturen niet voorzien zijn van Force Feedback. Hou dus in de gaten bij het uitzoeken van een racestuur of het stuur over deze feature beschikt.

Force Feedback VS Haptic Feedback

Haptic Feedback is hetzelfde principe als Force Feedback. Alleen is Force Feedback, zoals de naam al verklapt, een krachtiger systeem dan Haptic Feedback. Denk bij Haptic Feedback aan de trilfunctie van je Smartphone en bij Force Feedback dus aan een Playstation Controller.

Force Feedback in Race Spellen

Niet alle spellen hebben Force Feedback ondersteuning. Kijk bij het uitzoeken van racespellen dus na of het ondersteunt wordt of als je al racespellen hebt, zoek eventjes op of de spellen het hebben. Mocht je namelijk een racestuur aan gaan schaffen en wil je er Force Feedback op hebben zitten. Zou het zonde zijn als je begint te spelen en er dan pas achter moet komen dat het spel helemaal geen Force Feedback ondersteunt.