Playseat Challenge – Goedkope Playseat is eigenlijk een Veredeld Campingstoeltje

De Playseat Challenge is een entry level Playseat omdat hij zo goedkoop is. Het is een super alternatief voor de gamers die net beginnen met racen in een cockpit en niet mega breed zitten in hun spaarcenten. Ook als je niet veel ruimte hebt om ten alle tijden een dikke playseat in je kamer neer te zetten is de Playseat Challenge dé oplossing.

Je kan de Playseat Challenge, die maar 9kg weegt, kinderlijk eenvou(w)dig opvouwen en opbergen in de kast of onder je bed/bank. Je hoeft je racestuur er niet eens af te halen. Daarnaast heeft de Challenge nog een andere super handige feature: F1 Stijl of GT Stijl. Je kan met de klittenband armleuningen de hoek van de gamestoel instellen zodat je zelf kan kiezen in welke hoek je zit. Ook kan je de klittenband achter de rugleuning aanpassen zodat je het drukpunt in de rug aan kan passen.

Zoek je een playseat die er niet uitziet als een veredelde campingstoel? Check dan even de Playseat Evolution.

Playseat Challenge Playstation Editie Blauw

1 Voordelen

 • Je kan de hoek van de playseat waarin je zit zelf aanpassen met de klitteband armleuningen.

 • Het dek voor je racestuur is in 8 verschillende hoeken in te stellen.

 • Je kan de Playseat makkelijk en snel inklappen en opbergen in de kast of onder het bed/bank.

 • Een prettig drukpunt in de rug die je ook nog kan afstellen.

 • Compatibel met bijna alle racesturen. (zie compatibiliteit)

 • Mócht je toevallig naar de camping op vakantie gaan, dan zit je in ieder geval in stijl.

Nadelen

 • Knieën komen tegen de stangen aan. Zelfs als je dunne beentjes hebt. Niet ideaal voor lange racers.

 • Je kan de pedalenset niet vastschroeven. Je doet dit door middel van een riem.

 • Het foam om het pedalendek is fragiel.

 • Geen mount voor shifter of handrem.

Playseat Challenge Kopen?

Klik op onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen

2 Playseat Challenge Review

De Playseat Challenge is een uitstekend budget alternatief voor de beginnende sim racer. Ook als je geen honderden euro’s uit wil of kan geven aan een peper dure playseat. Je hebt een heerlijke houding en het geeft je een vrij realistische race ervaring.

Maar een echte solide basis voor een professionele race simulator haal je met de challenge niet in huis. Comfortabel is de playseat daarentegen dan weer wel. Je kan je kadetten in de stoel schuiven en het voelt meteen comfortabel aan door de suède/nep leren bekleding. Helemaal top!

Ook als je uren achter elkaar (weekenden bijvoorbeeld) in je Playseat aan het racen bent. Je gaat helemaal op in het spel en zit met volle focus bijna in de stoel vast geschroeid. Wonder boven wonder werd de challenge geen plakkerig en zweterig stoeltje. Al moeten we erbij vermelden dat we de playseat niet in de zomer hebben getest in temperaturen van 30+ graden Celsius. Kortom: We verbaasde ons echt over het comfort van de racestoel.

De Playseat Challenge raden we aan in combinatie met de Thrustmaster T150 RS PRO, de Thrustmaster T300 RS of de Logitech G29 racesturen. Deze drie racesturen vallen in de zelfde categorie qua instap niveau voor beginnende sim racers. Stel, je zou een peperdure Fanatec base met racestuur aanschaffen, dan zou de Playseat Challenge gewoon niet de pure klasse van Fanatec racesturen en al zijn features recht aan doen. Daar is de Playseat in bepaalde opzichten te licht voor.

Want zoals je wellicht al gezien hebt. De stoel heeft veel weg van een veredeld campingstoeltje. Natuurlijk, het is niet een krakkemikkige playseat. Maar ook al is de Challenge stabiel genoeg om stevig mee te gamen, je krijgt er toch zo’n campingstoel gevoel bij. Het is niets vergeleken met bijvoorbeeld de Playseat F1 en al helemaal niet vergeleken met de Playseat Sensation Pro.

Het voordeel hiervan is wel weer dat je de Playseat heel makkelijk weer op kan bergen door hem op te klappen. Dat hij ongeveer 9 kg weegt is ook wel chill. Zo hoef je geen halsbrekende capriolen uit te halen om te sjouwen met de racestoel.

2.1 Prijs kwaliteit verhouding

Voor €180 tot €210 heb je wel een officiële Playseat die je het gevoel kan geven dat je in een cockpit zit. Maar wat ons betreft had deze Playseat een paar tientjes goedkoper mogen zijn. Het is wel een aanrader, ook omdat je ziet dat je playseat online weer kan verkopen als je er een beetje zuinig mee omgaat. Zo kan je altijd, als deze playseat goed bevallen is, je challenge upgraden naar een beter model. We moeten er wel bij zeggen dat we dit zelf niet hebben gedaan. Een beetje uit Hygiëne perspectief maar ook vanwege garantie en inruil mogelijkheden.

2.2 Wat is de nummer 1 Feature van de Playseat Challenge?

Het verstellen van de rugleuning en armleuningen. Je kan hierdoor zelf instellen in welke hoek je zit. Dus een Formule 1 stijl of GT Stijl. Dit is wat ons betreft by far het aller grootste pluspunt van de Playseat Challenge.

Playseat Challenge Kopen?

Klik op onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen

3 Bouwkwaliteit & Design

We vonden het irritant dat onze knieën steeds tegen de buitenste stangen kwamen. Het is bijna het tegenovergestelde als een indoor kart. Daar stoot je door alle trillingen tijdens het racen steeds met de binnenkant van je knieën tegen de stang.

Bij de Playseat Challenge zit je met de buitenkant van je knieën tegen die stangen aan wat af en toe wat irriteerde. We denken dus niet dat deze racestoel geschikt is voor hele lange mensen of mensen die echt breed zijn.

Playseat Challenge Zwart Inklapbaar

3.1 Racestuur dek

Alle racesturen passen erop door de vele verschillende gaten in het racestuur dek. Toch vinden we de Playseat Challenge niet bij de duurdere, kwalitatief hoogstaande racesturen van Fanatec passen zoals de Podium Racing Wheel F1. Het is alsof je een Lada rijdt met een Lamborghini motor daarin. Het klopt gewoon niet helemaal. Al moeten we toegeven. Zou wel een leip gezicht zijn, toch? Bovendien, als je een pedalenset hebt van een paar honderd euro, dan wil je die op zijn minst vast kunnen schroeven aan je Playseat. Maar daarover zometeen meer.

Ezie Tip! Je kan je racestuur vastschroeven omdat er op het racestuur dek vele verschillende gaten zitten. Houdt er rekening mee dat de T150 RS PRO, mocht je voor dit racestuur kiezen, niet de mogelijkheid heeft om het stuur vast te schroeven. De T150 heeft alleen de mogelijkheid het stuur vast te zetten met de klem omdat er geen schroefdraadgaten in de base zijn gemonteerd.

3.2 Pedalen dek

Een grande nadeel vinden we dat je de pedalenset niet vast kan schroeven aan het pedalen dek. Er zitten geen ‘hard mount’ schroefgaten op zoals dat bij het racestuur dek wel het geval is. Er zit ook helemaal geen plaat op. Je moet de pedalenset met een band vast zetten. Aan het einde van het pedalendek zit een beugeltje die moet voorkomen dat je pedalenset niet naar voren schuift. Maar erg stabiel en ideaal vinden we dit verre van. De foam die om de stangen van het pedalen dek zit lijkt ons ook niet erg bestendigd tegen lange termijn slijtage. We hebben hiervoor alleen de playseat niet lang genoeg (jaren) getest om dit uit te kunnen sluiten.

3.3 Stabilisator (pootje)

Om te voorkomen dat de playseat om kiepert bij het open klappen van het racestuur dek, heeft Playseat een stabilisator aan de linkerkant van de playseat gemonteerd. Het is eigenlijk gewoon een pootje. Als ze dit niet gedaan hadden zou de playseat omvallen en zo zou je zomaar je racestuur kunnen beschadigen.

Oh.. door het racestuur dek open te klappen kan je makkelijk instappen. Maak niet dezelfde fout als ons, door dit niet in de gaten te hebben. We klommen er de eerste keer nogal klungelig en stuntelig in omdat we dit niet doorhadden. Heel gaar, wel komisch. Je doet dit trouwens door het klepje aan de rechterkant van de stoel om te draaien. Zo komt de stang vrij en kan je het stuur dek openklappen.

4 Compatibiliteit

De racestoel is natuurlijk compatibel met alle consoles en Windows Pc’s. Ook alle racesturen passen op de playseat. Waar je wel rekening mee moet houden is dat sommige racesturen geen schroefdraadgaten in de base van het racestuur hebben zitten. Hierdoor kan je die racesturen niet vastschroeven aan het racestuur dek. Het gaat hier bijvoorbeeld om de, Thrustmaster T80, TMX en de T150.

Je kan er voor kiezen om voor de TMX en T150 een hard-mount adapter aan te schaffen. Deze schroef je in het schroefgat waar je de klem in vast draait. Zo kan je alsnog deze racesturen hard-mounten.

4.1 Geen standaard Shifter Support

In tegenstelling tot andere Playseats kan je op de Playseat Challenge niet standaard een Shifter Mod installeren. Er zit geen optie op voor het bevestigen van een schakelbak op de playseat. Je kan wel zelf aan het klussen gaan en gaten gaan lopen boren in de stangen van je Playseat, maar dat is verre van ideaal.

Er zijn wel genoeg voorbeelden van mensen die zelf in de bouwmarkt materiaal gaan halen en zo zelf een mount gaan bouwen voor een shifter. Maar zelf hebben we dit niet geprobeerd. Je kan zelfs bestanden vinden voor een 3D printer zodat je een Mod kan (laten) printen en installeren op je playseat.

Er is een aparte Shifter Support die je op het stuur dek kan schroeven zodat je daar je Logitech Shifter of TH8A Shifter op kan monteren. Maar wij zouden dit dan weer niet ideaal vinden omdat je dan je shifter naast je stuur hebt zitten. Je schakelbak zit dan hoger dan normaal gesproken het geval zou zijn. We raden je aan om, als je gaat klussen, de shifter rechts naast de stoel te monteren, op dezelfde hoogte als een schakelbak in de auto. Dat geeft een veel natuurlijkere race ervaring dan wanneer je de shifter naast het stuur hebt zitten.

5 Playseat Challenge Specs

Afmetingen:Lengte: 136 cm

 • Breedte: 54 cm
 • Hoogte: 96 cm

Ingeklapt:

 • Lengte: 27 cm
 • Breedte: 54 cm
 • Hoogte: 124 cm

Gewicht: 9 kg

Geschikt voor bestuurders:

 • Lengte: Tussen 1,2 m en 2,2 m
 • Gewicht: Tussen 20 en 122 kg
Playseat Challenge Doos

6 De Playseat Challenge aanbiedingen

Playseat Challenge Kopen?

Klik op onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen