Logitech G29 Driving Force Review | Force Feedback Racestuur

De Logitech G29 Driving Force is een solide racestuur met realistische Force Feedback en een 900° draaicirkel is geschikt voor de Playstation 3 & 4 en voor Windows. Heb je een Xbox one? Dan heeft Logitech ook aan je gedacht met de G290. Sympathiek dat ze zijn.

Voor de startende race fanaat die graag een racestuur wil aanschaffen om zijn race ervaring op de PS 3, 4 of Windows een boost te geven is dit hét dat je moet proberen. De tegenhanger is er een van Thrustmaster. De Thrustmaster T150 RS Pro of de T300 RS vallen binnen dezelfde prijscategorie en zijn het overwegen waard als je niet zeker weet of de Logitech G29 iets voor jouw is.

Nu we hem in huis hebben kunnen we in ieder geval niet wachten tot we met de Logitech G29 door de nieuwe Arie Luyendijkbocht op Zandvoort kunnen blazen in de 2021 Red Bull of flink modder happen in het slijk van WRC8.

EZIE TIP! Koop de G29 niet direct bij Logitech. Bij bol.com en coolblue is dit racestuur op dit moment stukken goedkoper. Check de webwinkels voor de meest actuele prijs.

1 Voordelen

 • Goede, solide bouwkwaliteit

 • Uit te breiden met SWE29 & Schakelpook

 • Metalen Pedalen en Flippers

 • Force Feedback met dubbele motor

en Nadelen

 • Force Feedback voelt wat schokkerig

   

Logitech G29 Racestuur Kopen?

Klik op onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen

2 De feeling en het design

Bij het spelen van racespellen zul je merken dat je vaak met veel kracht het stuur in je handen vast hebt. Net zoals je dat doet met andere spellen en je controller. Je knijpt het ding vast en in de heat of the moment van het spel ga je stiekem best ruig met het materiaal om.

Je hoeft je met de G29 geen zorgen te maken dat je makkelijk iets afbreekt want het stuur en de pedalen zijn uit robuuste materialen vervaardigd en kunnen tegen een flinke stoot of trap. Maar je moet het lot natuurlijk niet tarten door té lomp met het stuur om te gaan.

Het leer dat om het stuur zit is er met de hand opgenaaid en voelt super chill aan. Het levert een enorm comfort op, zeker als je het stuur langer in gebruik neemt. Je zult veel minder last van iritante zweethanden hebben op het stuur dan op je normale ps4 controller. Het is trouwens heerlijk als je de doos voor het eerst open gooit en je die heerlijke geur door je neus voelt knallen!

De ledlampjes op het stuur zijn best wel dope. Het is een beetje een gimmick. Maar als je nou in de wintermaanden de lampen dimt of uit zet tijdens het racen geeft het wel een cool effect. Bovendien zie je sneller in je ooghoeken wanneer je op of terug moet schakelen.

Al met al ziet en voelt de Logitech G29 er stoer uit en is het design niet alleen fraai en sterk, maar ook functioneel ingedeeld.

3 De krachtige Force Feedback van de G29

De force feedback in een racestuur is het onderdeel dat ervoor zorgt dat je een directe link tussen het stuur in je handen en de auto op het asfalt. De force feedback in de G29 wordt aangedreven door twee motoren en is een van de krachtigste in zijn prijsklasse.

Het systeem beschikt o.a. over twee stalen kogellagers in de wielas . Dit draagt bij aan de stabiliteit van het sturen onder druk van de Force Feedback simulatie zowel als de duurzaamheid. Daarnaast beschikt het stuur trouwens ook over een “Hall-effect” sensor. Deze sensor maakt gebruik van magnetische velden om de positie van het stuur te herkennen. Hierdoor ervaar je meer stuurprecisie.

Het is een ander type force feedback dan de force feedback die Thrustmaster in veel van haar racesturen heeft ingebouwd. Wat we hebben gemerkt is dat de dubbele motor in de G29 wel wat sterker aanvoelt dan die van de Thrustmaster T150 RS. Maar qua feeling ervaren we een ietwat schokkerige feedback vergeleken met de T150 of de T300.

Het heeft er alle schijn van dat dit komt omdat de G29 aangedreven wordt door middel van tandwielen terwijl Thrustmaster zijn racesturen aandrijft met een riem.(belt driven) Dit zorgt voor een tikkend gevoel als het stuur tegenstuurt en is dus niet zo soepel als een belt driven force feedback. Wellicht heeft Logitech voor deze methode gekozen omdat het over het algemeen een wat goedkopere methode is.

4 Teaser

5 De knoppen

De 14 knoppen op het stuur hebben een fijne layout. Ze zitten niet in de weg tijdens het sturen door alle verschillende type bochten die je maar kan bedenken. Vooral het feit dat je niet steeds per ongeluk een van de knoppen indrukt als je een flinke ruk aan het stuur moet geven is prettig.

De R3 en L3 zijn alleen best fragiel. Het wil namelijk wel eens voorkomen dat het niet wil lukken nadat je voor de zoveelste keer uit de bocht mietert. Dan moet je het stuur omgooien en/of overpakken. Dan hadden we nog wel eens we over deze knoppen heen butste met onze handen. De R3 en L3 zijn aan de onderkant niet afgedekt. De kans bestaat dus wel dat je door een ongelukje een van deze twee knoppen eraf knalt. Het is bij ons nog niet voorgekomen maar we zouden het niet heel gek vinden als dit nog een keer gaat gebeuren in al onze lompheid of frustratie.

Naast de standaard Playstation knoppen heb je nog de kenmerkende rode knop op het stuur zitten. Deze dient een beetje ter vervanging voor de touchpad op je PS4 controller. Hiermee kan je dus soepeler door menu’s etc. scrollen.

6 De flippers

Een jongensdroom die we allemaal koesteren is dat we met onze kont in een dikke Ferrari of Aston Martin Vanquish zitten. Dat we het stuur van een wagen van een paar ton in onze blote mannen klauwen hebben en door de straten brullen.

Wat is zo’n ervaring nou zonder dat er flippers op het stuurt zitten. We hebben het ons allemaal al ingebeeld. Helemaal in de stoel gedrukt worden terwijl je het gaspedaal instampt, en dan met de flippers opschakelen. The finishing touch, letterlijk en figuurlijk.

Nou is het wat overdreven om te zeggen dat dit ook zo is met een racestuur voor in huis. Maar het is toch wel een verplichte feature op een racestuur. Op aardig wat budget racesturen zitten dus van die plastic flippers. Dat is natuurlijk helemaal niks en gelukkig heeft Logitech ook op de G29 Driving Force metalen flippers geïnstalleerd.

Deze aluminium flippers buigen niet en voelen aan zoals ze aan moeten voelen. Soepel en licht in de handen. Ze klikken lekker en voelen robuust aan. Goed verhaal, maar verder zijn de flippers eigenlijk redelijk recht toe recht aan.

Logitech G29 Racestuur Kopen?

Klik op onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen

7 De pedalen

De pedalenset wordt standaard met de Logitech G29 meegeleverd. Het zijn metalen pedalen en niet van plastic. Bij alle budget racesturen zit óf geen pedalenset, óf ze zijn van plastic. Bij de G29 zitten godzijdank wél metalen pedalen. Het scheelt namelijk veel in feeling. Als je graag zonder schoenen en dus alleen met sokken aan zit te racen dan voelt het veel fijner aan als de pedalen van metaal zijn. Ook slijt bij plastic pedalen vaak na verloop van tijd de verf vanaf.

Het rempedaal is een progressief rempedaal. Dit wil zeggen dat hoe harder je het intrapt, hoe groter de weerstand wordt. Simpel gezegd is het eigenlijk gewoon een stevige veer die in het pedaal is ingebouwd. De rem voelt solide aan en geeft, voor zover mogelijk voor deze prijsklasse, een realistische ervaring.

De pedalen zijn inclusief koppel pedaal. Maar eigenlijk heb je aan de koppeling helemaal niets als je geen losse versnellingspook hebt. Deze versnellingspook van Logitech die compatibel is met de G29 Driving Force moet je los aanschaffen en zit er niet standaard bij. Voor een paar tientjes kan je deze aanschaffen en als je het jezelf kan veroorloven is het zeker een goede aanvulling zodat een volwaardige set hebt.

Het gaspedaal is wel redelijk zwak. Het wiebelt een beetje en er zit geen stevige veer in zoals bij het rempedaal. Dit is in werkelijkheid natuurlijk ook nooit hetzelfde als bij een rempedaal maar toch had hier wel wat meer weerstand in mogen zitten. Het geeft net niet dat gevoel wat je graag zou willen.

Je kan de pedalen wel personaliseren. Maar dan moet je de pedalenset wel zelf uit elkaar halen en er zelf mee gaan knutselen. Vergeet niet dat je dan je garantie en dergelijke dan vaak kwijt raakt.

Al met al heb je voor deze prijs een prima set pedalen die het klusje klaren. Maar verwacht geen premium pedalenset voor deze prijs die hetzelfde aanvoelen als een fysieke race auto. Spreekt voor zich natuurlijk.

8 De G29 raceset bevestiging & aansluiten

De klem waarmee je het stuur aan vast kan zetten zit aan de bovenkant. Er zitten twee knoppen achter het stuur die je naar boven kan halen en weer in kan drukken om het stuur vast te klemmen. Je kan het stuur vast zetten op je bureau of zelfs op de eettafel als je geen alternatief hebt.

Het beste is natuurlijk om de volledige set te installeren op een Playseat die hiervoor bedoeld is. Dan komt het racestuur het beste tot zijn recht. De Playseat Challenge en Playseat Evolution sluiten in onze optiek het beste aan op de G29 racestuur op basis van prijsklasse en kaliber. Je kan ook een Playseat van €1000 of meer aanschaffen en dit racestuur van Logitech erop aansluiten. Maar dan is het hetzelfde alsof je een Fiat Panda rijdt met een Ferrari uitlaat. ‘t Hoort gewoon niet bij elkaar.

Het alternatief wat daarna nog overblijft is een standaard voor je racestuur. Je hebt hiermee de mogelijkheid om voor een klein bedrag een racestation te creëren. Maar de Playseat Challenge is bijna net zo goedkoop als een standaard en dan zit je echt in een Playseat die je een budget racesimulator ervaring geeft.

Plug & Play: Het racestuur hoef je maar aan te sluiten en je Playstation herkent het stuur direct als controller.

Voor Windows moet je de Logitech Gaming Software installeren. Hiermee kan je alle knoppen ‘mappen’ en alle settings van het stuur en de pedalenset personaliseren.

9 Logitech G29 SWE29 Add on (f1 stuur uitbreiding)

Logitech G29 Racestuur Add on F1 racestuur

Nog een reden om voor de G29 te kiezen in plaats van de alternatieven is de optie om het stuur te veranderen. Dit kan je doen met de Add on SWE29. Je krijgt hiermee een Formule 1 type racestuur in plaats van de conventionele vorm.

Deze is op dit moment in Nederland niet verkrijgbaar. Op de Duitse Amazon is deze van tijd tot tijd wel beschikbaar. Check dus even de Logitech G29 SWE 29 Add on of de uitbreiding beschikbaar is. Wellicht kan je hem op de kop tikken.

10 Logitech G Schakelpook

We vinden het zuur dat je de schakelpook los moet aanschaffen. Bij de vorige uitvoeringen werd de pook standaard meegeleverd. Dat is dus niet meer het geval. De G29 is nu al een poosje uit en een paar keer in prijs verlaagd. Nu is het dus wel acceptabel om er voor een paar tientjes een losse schakelpook bij te kopen. Maar doe je dit niet, zal je ook vrij weinig aan het koppelpedaal hebben. Wij hebben hem er niet los bijgekocht omdat we deze toch nooit gebruiken. We zouden het alleen een keer proberen om hem te testen maar dat vinden we zonden van het geld. Wij houden het graag op de flippers.

11 Standaard meegeleverd

 • G29 Racestuur
 • Pedalen
 • Adapter
 • Handleiding

Logitech G29 Racestuur Kopen?

Klik op onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen